Skip to main content
Please wait...
Vakantieparken duurzaamheid

Vakantieparken duurzaamheid

Vanuit onze dagelijkse praktijk horen wij vaak klanten vragen of en zo ja vakantieparken zich met duurzaamheid bezig houden. Hoe bewust zijn ze bezig met niet alleen het nu maar vooral later. Een Green Key certificering (drie niveaus) is een belangrijk internationaal keurmerk ter indicatie.

Vakantieparken die in het bezit zijn van dit keurmerk geven aan bewust het milieu te ontzien. Als aankoopmakelaars zijn wij bekend met alle ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheidsbeleid van de grotere organisaties in Nederland. Zoals bijvoorbeeld het plan Goede & Groene Daden van Center Parcs. Met als doel 70% minder CO2 uitstoot, 25% minder energieverbruik en 25% minder waterverbruik in 2022.

Droomparken investeert in duurzame oplossingen, zoals zonnecollectoren op de centrumvoorzieningen en het gasloos maken van de tiny houses. Ook bij TopParken is Green Key belangrijk ze hebben als hoofddoel alle TopParken Green Key gecertificeerd te krijgen. Landal GreenParks is de optie voor gasloze bungalows aan het onderzoeken op Twenhaarsveld.

Gasloze vakantiewoningen

Voor nieuwbouwhuizen geldt sinds 1 juli 2018 een aardgasverbod en in 2050 moet de hele woningvoorraad van 6 miljoen woningen verduurzaamd zijn. Deze gasloze verplichting is bij de vakantiepark organisaties dus ook vol onder aandacht. Roompot heeft Water Village, waar alle bungalows gasloos zijn. Ook RCN heeft gasloze bungalows op RCN de Schotsman en laat weten dat RCN verwacht dat alle bungalows in de toekomst verplicht gasloos moeten zijn. Bij Droomparken zijn alle Tiny Houses gasloos. De huisjes beschikken over zonnecollectoren. Nieuwe initiatieven Bij Center Parcs bijvoorbeeld is men aan het bekijken of men op de Eemhof cottages kan ombouwen tot energie neutrale cottages. Op het nieuwe park Allgäu zijn alle cottages al energieneutraal. Een ander voorbeeld is de warmtekrachtkoppeling op De Vossemeren. De verwachting is dat deze maatregel de ecologische voetafdruk verlaagt met zo’n 900 ton CO2.

Nog enkele mooie voorbeelden zijn: Landal GreenParks gebruikt 100% groene energie, de folie van de linnenpakketten wordt hergebruikt en het wegwerpservies is sinds 2017 van biologisch afbreekbaar materiaal. Naast de grote vakantiepark organisaties zijn er ook individuele vakantieparken die een uitstekend duurzaamheidsbeleid hebben. Zo draait Park Molenheide op 100% groene energie door een naastgelegen boerderij, die middels een vergistingsinstallatie biogas opwekt.   

Conclusie Alle grote vakantiepark organisaties zijn op weg om hun beleid te verduurzamen. Het behalen van het Green Key certificaat is voor alle vakantieparken hierin belangrijk. Bij bijvoorbeeld de Europarcs groep gaat veel aandacht uit naar energie neutrale vakantiewoningen en het verduurzamen van de centrale gebouwen. Het geheel verduurzamen van de bestaande bungalows in Nederland is een lastige zo niet onmogelijke opgave Bij nieuwe vakantiehuizen wordt energie neutraal nagenoeg de standaard. Wilt u exact weten welke organisatie waar wat doet laat het ons weten en we helpen u verder.