Skip to main content
Please wait...
Hoe financier je een vakantiewoning

Financiering van een vakantiewoning

Bij het aankopen van een vakantiewoning is de financiering vaak één van de eerste zaken waar naar gekeken wordt. Voor het financieren van een vakantiewoning of tweede woning gelden andere regels dan voor een woonhuis. Er zijn verschillende manieren om een tweede huis of vakantiewoning te financieren. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van eigen middelen. Heeft u niet voldoende eigen middelen, dan bent u aangewezen op een lening voor een deel van het aankoopbedrag. Hieronder vindt u een aantal mogelijke leenvormen. Deze wijken nagenoeg altijd af van de hypotheek die u afsluit op uw woonhuis. Zo kent een tweede huis of vakantiewoning geen hypotheekrenteaftrek. Bovendien is het financieren van een tweede woning of vakantiewoning vaak veel lastiger dan bij een woonhuis. Veel banken en financierders zullen eisen dat u een gedeelte van de financiering zelf betaalt. Toch zijn er wel mogelijkheden zoals hieronder beschreven.

Een persoonlijke lening

Met een persoonlijke lening weet u precies hoe hoog de rente, looptijd en maandelijkse kosten zijn. De lening wordt gedurende de looptijd volledig afgelost. De looptijd is echter vaak relatief kort waardoor de maandelijkse aflossing vrij hoog kan zijn. Er wordt dan ook niet vaak voor deze leenvorm gekozen bij het kopen van een vakantiewoning. Wanneer u snel uw lening wilt aflossen omdat u bijvoorbeeld op korte termijn met pensioen gaat, kan een persoonlijke lening juist wel handig zijn.

WOZ krediet

In basis is een WOZ krediet een doorlopend krediet voor woningeigenaren. Aan de hand van de WOZ waarde van het woonhuis bepaalt de kredietverstrekker of een WOZ krediet haalbaar is. Het voordeel van een WOZ krediet is dat de rentes vaak laag zijn en een taxatierapport of hypotheekakte is niet nodig. De meeste WOZ kredieten hebben een maximum dat vaak te laag is om een tweede woning mee te financieren..

Hypotheek met tweede woning of vakantiewoning als onderpand

Een van de meest gebruikte financieringsvormen is een hypotheek waarbij de vakantiewoning als onderpand geldt. Het risico bij de financiering van tweede woningen of vakantiehuizen is voor banken groter. Vaak willen zij daarom maar een deel van de woning financieren zodat ze het risico beperken. Dat geldt al helemaal voor woningen in het buitenland. Er worden dan ook steeds minder buitenlandhypotheken aangeboden.

Hypotheek op basis van overwaarde

Wanneer u veel overwaarde op uw woonhuis heeft, kunt u ook kiezen voor het verhogen van uw bestaande hypotheek. In veel gevallen zal dan geëist worden dat ook de tweede woning als onderpand dient.

Bij het afsluiten van een financiering op een tweede woning of vakantiehuis is het vooral zaak dat u zich goed laat informeren. Bekijk goed welke vormen van financiering voor u beschikbaar zijn en op welke manier u deze kunt afsluiten. 

Tags